Gepost door: Tjibbe van der Veen | 18 december 2016

Omdenken of omtinken?

welzijn-is-de-nieuwe-welvaartAfgelopen week kwam ik op twee verschillende manieren in aanraking met het boek ‘Welzijn is de nieuwe Welvaart‘ van Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie. Op woensdag, tijdens een gastcollege voor mijn studenten HRM werd ik er door gastdocent Hendrik Toets van de Blije Economie op geattendeerd.

Vrijdagavond kreeg ik het boek na afloop van een Diner-concert van Hessel Bouma, voorzitter van de Lions in Drachten, met de opmerking dat het me zeker aan zou spreken. Beide heren bedankt voor de tip, want aanspreken doet dit boek zeker!

Het boek bespreekt de participatiesamenleving zoals Castelein die zich voorstelt, met ruimte voor Welzijn (met een hoofdletter) voor iedereen. De oude economie van banenplannen en het rondpompen van miljarden aan gemeenschapsgelden is toe aan verandering. Door robotisering en automatisering en de enorme toename van het aantal ZZP’ers en flexibele contracten is de arbeidsmarkt ingrijpend veranderd. In een gezonde samenleving komt iedereen tot zijn of haar recht, ongeacht leeftijd, afkomst, opleiding, baan of geen baan. Dat is mogelijk als we de samenleving economisch anders organiseren en weer waarde toekennen aan wat werkelijk belangrijk is.

logo-omdenkenIn het voorwoord staat de zin “Het is aan de omdenkende mens van bloed, zweet en tranen om het verschil in levensgeluk en Welzijn te gaan maken. Met omdenken bedoelt de auteur hier het Omdenken zoals dat in de afgelopen jaren populair en synoniem is geworden als ‘denktechniek om problemen te transformeren in mogelijkheden’.

Het woord omdenken in combinatie met levensgeluk en Welzijn in één zin bracht bij mij de volgende associatie naar boven:
In het Fries is het een al langer bestaand woord en heeft ‘Omtinken’ een veel bredere betekenis. Omtinken betekent letterlijk vertaalt ‘aandacht’, maar wordt ook wel gebruikt in de betekenis van ‘letten op’ of ‘passen op’.

‘Tink om ‘e hûn’ betekent dus ‘Pas op voor de hond’. Een andere toepassing van ‘omtinken’ zie je soms bij binnenkomst van een dorp in Friesland. Als je onder of bij het plaatsnaambord ziet staan ‘Tink om ús bern’ wordt je gevraagd om ‘mee’ op te passen op de kinderen:


Van aandacht voor de kinderen naar meer ‘aandacht voor elkaar’ en ‘omzien naar de ander’ is dan een kleine stap om te maken. Want ook dat is een betekenis van ‘Omtinken’. Niet alleen oppassen op de kinderen dus, maar ook oppassen op de ouderen. Dan komt deze betekenis van ‘omtinken’ ook binnen de participatiesamenleving tot zijn recht.

De oproep van Castelein om Nederland weer voorop te laten lopen door duidelijke keuzes te maken op het gebied van economie, maatschappij en samenleving is een heldere boodschap, waarbij hij het Welzijn van eenieder in de maatschappij verkiest boven welvaart van een enkeling. Daarbij gaat het dus meer over ‘wij’ dan over ‘ik’?

Om daar te komen zullen we moeten ‘Omdenken’. Wat mij betreft dan ook graag in de bredere (Friese) definitie van ‘Omtinken’, juist ook omdat dat zo goed past bij de inrichting van de participatiesamenleving.

Omdenken of omtinken? Het een kan niet zonder het ander!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: