Gepost door: Tjibbe van der Veen | 28 november 2014

Rijnlands | in de wereld van coöperatieve banken

2014-11-27 Rijnlandbundel voorpaginaTijdens het symposium Rijnland in de Regio op 27 november 2014 van de Rijnlandacademie van Stenden Hogeschool en Alfa-college werd het gelijknamige boek “Rijnland in de Regio” gepresenteerd. De Rijnlandacademie is een grensoverschrijdend kennisnetwerk dat haar naamgeving dankt aan het Rijnlandmodel.

In het boek “Rijnland in de Regio” wordt de oogst van de oriëntatie op grensoverschrijdend werken in het Noordelijk grensgebied gepresenteerd. Onderdeel van dit boek vormt mijn bijdrage “Rijnland in de wereld van de coöperatieve banken“. Onderwerp van dit artikel is een vergelijking tussen de Volks- und Raiffeisenbanken in Duitsland en de Rabobank in Nederland. Alhoewel beide banken zich beroepen op dezelfde grondlegger, Friedrich Wilhelm Raiffeisen, zijn er door een verschillende invulling van Raiffeisen’s motto ‘wat iemand alleen niet kan, dat kunnen velen’ grote verschillen tussen beide zusterorganisaties ontstaan.

In het artikel analyseer ik aan de hand van de tegenstelling tussen het Angelsaksische en het Rijnlandse model hoe deze verschillen in de laatste twee decennia enorm zijn toegenomen. Elementen als een korte versus een lange termijn visie, top-down versus bottum-up en groot versus klein denken passeren de revue. Centraal staat de vraag hoe het kan zijn dat een organisatie die is ontstaan vanuit een persoonlijke drive en passie om ‘het goede te doen’ voor mens en maatschappij, zo ontzettend is verzandt in een worsteling om ‘de dingen goed te doen’. De ‘dingen’ staan daarbij voor het voldoen aan wet- en regelgeving, compliancy en corporate governance, oftewel behoorlijk ondernemingsbestuur. Juist op dat vlak is van alles misgegaan bij de Rabobank. Van woekerpolis tot rentederivaten, van liborschandaal tot valutafraude, van vastgoedverliezen tot corruptieschandelen. Niets, maar dan ook niets is deze organisatie, die zich afficheert als ‘midden in de samenleving’ en ‘het is tijd voor een bank die het anders doet, het is tijd voor de Rabobank’, bespaard gebleven.

Wat mij fascineert is de verschillen in ontwikkeling die beide zusterorganisaties hebben doorgemaakt. Hoe kan het zijn dat men aan deze kant van de grens zo het Angelsaksisch evangelie van groot, groter grootst heeft aangenomen, terwijl de Volks- en Raiffeisenbanken in Duitsland wél dichtbij mensen en menselijke maat is gebleven? Een vraag waar ik me de komende tijd meer in wil gaan verdiepen.

I’ll keep you posted…

2014-11-27 Rijnland in de wereld van de coöperatieve banken


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: