Gepost door: Tjibbe van der Veen | 1 februari 2014

Bermpaaltjes

Afgelopen dinsdag gebeurde het.

Onderweg naar mijn werk reed het ineens langzamer. Bermpaaltjes Tractor
Voorbij een aantal auto’s zag ik in de verte een tractor rijden met achterop zo’n groot, geel geval achterop met betonblok en blauw bord met witte pijl om aan te geven dat het achteropkomend verkeer er om heen diende te rijden.

Waar we uiteindelijk om heen moesten rijden zette me aan het denken…

BermpaaltjesborstelapparaatVoor de ‘waarschuwingstractor’ reed nog een andere tractor. Aan deze tractor zat een arm met daarop een kop met dubbele borstels waarmee de bermpaaltjes werden gewassen.

Erachter dus een stoet auto’s die langzaam moest rijden, daarmee extra uitlaatgassen uitstotend. Twee tractors die dieselwalmen uitstoten ervoor, onderwijl gevaarlijke inhaalmanoeuvres veroorzakend om paaltjes te wassen?

Wat is er mis met een emmer met een sopje en een schuurspons?

Naast de hierboven genoemde bezwaren tegen een ‘té’ technologische oplossing waren er ook nog een aantal (overduidelijk) ongewenste gevolgen:

Licht beschadigde bermpaaltjes (afgeborstelde kilometerstickers).Bermpaaltje

Bermpaaltje zonder reflectorMiddelzwaar beschadigde bermpaaltjes (afgeborstelde reflector, waardoor die geheel z’n functie verliest).

Bermpaaltje Zwaar beschadigde bermpaaltjes (en nee, deze is niet geraakt door een auto, omdat de top overduidelijk tegen de rijrichting in terecht is gekomen..).

 

Ik kan me voorstellen dat in het kader van allerlei doorgeschoten wet- en regelgeving, Arbo etc., bermpaaltjes tegenwoordig met de inzet van dergelijk materiaal dienen te worden gereinigd. Echter, het proces wat ertoe geleid heeft dat dit nu zo moet vind ik pas écht interessant…

Misschien dat er overeenkomsten zijn te vinden met onze maatschappij in het algemeen? Dat we steeds meer onze realiteitszin verliezen? Dat als het maar ingewikkeld genoeg kan, dit altijd beter is dan de ‘KISS’ ( Keep It Simple Stupid) oplossing? Dat geldt ook voor de financiële sector, de energie sector, de zorg en het onderwijs?

Kortom een mooi voorbeeld van de noodzaak van bewustwording, ‘Rijnlands denken’ of ‘ Omdenken’ die we hopelijk steeds meer gaan inzien in Nederland!

Wie het weet mag het zeggen…


Responses

 1. Ik zou zeggen… pak een emmer en een spons en ga ze zelf schoonmaken. .. ohnee u denkt hetzelde als de door u genoemde moelijk denkende maatschappij zonder realiteitszin.’ja daag, laat dat iemand anders maar doen’ omdat u zich te goed voelt voor dit soort arbeid… dezelfde reden waarom in de agrarische sector en de transport wereld steeds meer buitenlandse arbeiders werken. Die willen wél het vuile werk doen en lange dagen maken.

  Fantastisch om te lezen hoe mensen zoals u niet verder dan het eigen bureautje met comfortabele stoel kunnen denken. Of zoals in uw specifieke geval vanachter het stuur van uw geleasde skoda actavia van de zaak.

  • Hallo Ronald,
   Dit werk heb ik ooit gedaan tijdens mijn studie, net zoals auto’s tellen t.b.v. aanleggen rotondes. Allemaal via Randstad. Prima werk, je was inderdaad nog buiten ook nog i.p.v. achter een bureau! Ik ben het met je eens dat we te veel waardevolle arbeid kwijtraken door dit soort acties. Lees ook mijn tweets hierover:

   Hartelijke groet,

   Tjibbe


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: